SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sandviks Idrottsklubb

 
Tidnings artiklar

Visuellt nr 25 "Tage Ruthström - Högeryttern" 

Visuellt nr 28 "Ivar Nilsson - Sjömannen som blev spjutkastarstjärna"

Visuellt nr 31 "Glimtar ur Sandviks IK:s historia"

Visuellt nr 32 "Skidsporten inom Sandviks IK"

VK, SvD "Förste svensk i NHL var en Sandvikare" 

Svensk fotbollshistoria
Fotbollshistoria ooch statistik
Sandviks IP 80 år

INVIGNINGEN AV SANDVIKS IP 1937

Sandviks idrottsklubb hade i många år haft en idrottsplats uppe vid Folkets Park, men man tyckte den inte motsvarade de krav man hade för den stora verksamhet som klubben hade. 


Eftersom många års diskussioner och letande hittade man en lämplig plats för en idrottsplats nere vid Lövösundet. Den 18 juli 1937 var det dags för invigningen av idrottsplatsen. 

Planeringen av den nya idrottsplatsen började redan 1929, men kom att ligga nere några år innan man började arbeta med frågan på allvar igen 1934.


Nu fanns det ingen kommun eller offentlig verksamhet som skulle ta ansvaret för byggandet av den nya idrottsplatsen utan det var helt upp till klubbens medlemmar och frivilliga arbetsinsatser för att drömmen om en ny idrottsplats skulle bli av. Sandviks Ångsåg bidrog dock med virke och pengabidrag till den nya idrottsplatsen. Klubben hade också fått statliga pengar i form av tipsmedel på 3.000 kr 1935 och 5.000 kr 1936.


Största stjärnan som man hade bjudit in till invigningen var Gunnar Höckert från Finland. Han hade vunnit OS-guld på 5.000 meter vid OS i Berling 1936 och han slog också världsrekordet på 3.000 meter och 2 engelska mil samma år.


Landshövding Gustav Rosén hade åkt ner till Holmsund för att inviga idrottsplatsen. Sandviks ordförande Hjalmar Lundberg invigningstalade också och Sandviks gymnastikflickor hade uppvisning.


Bland resultaten kan nämnas att Gunnar Höckert vann 1.500 meter på 4.10.2 före Sandviks Kalle Vincent 4.12.2. I spjut vann Finlands Backnäs på 57,47 meter före Sandviks Ivar Nilssons på 57,13 och Obbola IK:s Gunnar Bäckman på 55,69 meter. Finlands Avellan tog en dubbelseger genom att vinna 100 meter och 400 meter. I 400 meters loppet blev den framtida disponenten vid Holmsunds sågverk, Lennart Gabrielsson, tvåa.


1.500 personer hade tagit sig till idrottsplatsen för invigning och 500 personer fick plats på den nya och för den tiden mycket imponerande träläktaren (läktaren revs i början av 1980-talet när man hade byggt klubbstugan).


Gunnar Höckert deltog som frivillig i det finska vinterkriget och stupade vid fronten 1940, dagen innan han skulle fylla 30 år.


Fotnot: Fotbollsplanen hade invigts redan en månad tidigare när de franska cup mästarna Bordeaux kom på besök för att möta ett kombinerat Sandvik/Umeå kombination. Fransmännen vann med 2-1 inför 1.400 åskådare vilket var rekord för fotboll i Umeå trakten på den tiden. 

SANDVIKS IK SERIE KURIOSA
Sandviks IK 1930-2015
Bild från kvartsfinalen i Svenska Cupen 1946
 
14 juli 1946 SIK i kvartsfinal i Svenska Cupen

AIK-SANDVIK 6-1 Svenska Cupen Kvartsfinal 1946

 

Nu i dagarna är det 70 år sedan som Sandvik spelade sin största match genom tiderna när man mötte AIK på Råsunda i kvartsfinalen i Svenska Cupen den 14 juli 1946. Men vi tar det hela från början.

 

På 1940-talet och en bit in på 50-talet kunde norrländska lag inte gå upp till allsvenskan då fotbollsförbundet hade dragit en gräns vid Gävle att inga lag norr om staden kunde spela i allsvenskan på grund av de långa avstånden, men det gick bra för lagen att tävla i Svenska Cupen.

 

Sandvik var på 40-talet en av norra Sverige bästa lag och var det enda lag från Västerbotten som kunde tävla i Svenska Cupen 1946.  I den första omgången hade laget tagit tåg ned till Västerås för att i första omgången besegra IFK Västerås med 2-1 på bortaplan. I den andra omgången besegrade man Norrbottens representanter Munksund-Skuthamn med 3-1 på hemmaplan och nu var man klara för kvartsfinal i Svenska Cupen för första gången i klubbens historia och som första lag från Västerbotten överhuvudtaget.

 

Klubbens medlemmar väntade ivrigt på resultaten från matchen IFK Norrköping-AIK där man visste att man skulle få möta IFK Norrköping med bröderna Nordahl från Hörnefors på hemmaplan ifall Norrköping skulle vinna. Nu vann AIK matchen så resan gick ner till Stockholm och nationalarenan Råsunda istället

 

Söndagen den 14 juli sprang Sandviksspelarna in på en solindränkt Råsunda inför 4.765 åskådare. Det var säkert ett stort äventyr för spelare att få spela på en arena som de aldrig sett maken till förut och för många var det säkert också det första besöket i huvudstaden. Själva fotbollsplanen var också mycket större och tungsprungen än vad man var van vid i Västerbotten.

 

Sandvik kunde inte ha fått en sämre start då AIK gjorde mål redan efter 15 sekunder genom Putte Andersson sedan försvaret slarvat i stundens allvar. Det verkar som om all nervositet försvann i och med baklängesmålet och Sandvik spelade jämt under större delen av den första halvleken. Rune Ångström och Ingvald Norman ställde till oreda för AIK försvaret och de fick hålla dom under ständig bevakning. Rutinen började att göra sig gällande och strax innan halvtidsvilan dribblade en av AIKs bästa spelare genom tiderna, Garvis Carlsson, igenom Sandviksförsvaret och gjorde 2-0.

 

Västerbottningarna försökte få till en reducering i början av den andra halvleken, men det ville sig inte bättre än att Garvis Carlsson kunde göra 3-0 i den 58:e minuten. AIK:s Börje Leander tog bollen med handen inom straffområdet och Rune Ångström kunde reducera till 1-3 på den efterföljande straffen efter 63 minuter. Säg den lycka som varar länge då Putte Andersson gjorde 4-1 i den 63:e minuten.

 

Ett litet hopp tändes hos besökarna då AIK:s Östberg tvingades utgå skadad och AIK fick lov att spela med tio man resten av matchen då avbytare inte var tillåtna i svensk fotboll på den tiden. AIK hade dock matchen i sin hand trots att man var en man mindre på plan och Lennart Pettersson kunde göra 5-1 och Garvis Carlsson kunde fastsställa slutresultat till 6-1.

 

Dagens Nyheter berömde Torsten Norman och Torsten Fällman hos Sandvik och Västerbotten-Kurirens utsände framhöll Åke Johansson och Rune Ångströms insatser i matcher. Sandviks lagledare Gösta Larsson tyckte spelarna hade gjort en stark insats, men kunde samtidigt konstatera att man inte var van att möta så här bra motståndare. Planen var mycket stor och tungsprungen, men man ska ha all heder av insatsen avslutade Gösta Larsson intervjun.

 

Legendariske fotbollsprofilen Putte Kock tyckte att gästerna gjorde en bra insats och spelade mycket bra. Framtida förbundskaptenen Georg Raynor var också på plats och tyckte att Sandvik försökte spela för mycket över sin förmåga och istället skulle man ha försökt stänga ytorna för AIK och dra ner på tempot..

 

I Sandvik spelade bland annat Åke Johansson som är en av Sandviks bästa spelare genom tiderna. Han var på gång att värvas till allsvenska Jönköping Södra och skulle komma ner en helg i oktober för att provspela. Hans bror Torsten skulle gifta sig den helgen och han tackade nej till att komma för att provspela den helgen. Han ville istället komma helgen efter, men då hörde Jönköping Södra aldrig av sig något mer. Han blev även en framgångsrik tränare och var tränare för Sandåkerns SK när man spelade allsvenskt kval 1969 och tränade även Sandvik på 70-talet.  Målvakten Gunnar Bjurbäck blev elitdomare i ishockey på 1960-talet.

 

Rune Ångström från Lycksele hade tagit studenten i Umeå och skulle göra militärtjänsten på I20 så Sandvik lyckades värva honom strax innan matchen. Han flyttade så småningom tillbaka till Lycksele och blev advokat och så småningom riksdagsman för Folkpartiet.  Stjärnan Ingvald Norman värvades till Lycksele IF som var ett storlag på 50-talet och även spelade allsvenskt kval 1956. Han var även lagledare i Lycksele i många år.

 

Tage Ruthström är väl Sandviks bäste forward genom tiderna och hade många anbud att flytta, men blev moderklubben trogen.  Leif Andersson var även en duktig hockeyspelare och hade spelat ishockey med Tegs SK i Stockholm på vintern 1946 innan man spelade cup matchen på Råsunda. Yngve Lundberg var den sista i laget som gick bort i januari 2015.

 

AIK förlorade sedan semifinalen i cupen mot Åtvidabergs FF med 1-2. I finalen så vann Malmö FF Svenska Cupen 1946.

 

Fotnot: Sandvik spelade kvartsfinal i Svenska Cupen påföljande år 1947 och förlorade då mot Hälsingborgs IF med4-1 på bortaplan, men det är en annan historia. Sandviks IK är mig veterligen det enda lag från Västerbotten som spelat kvartsfinal i Svenska Cupen två gånger. Kanske till och med enda Västerbottens klubb som spelat kvartsfinal i Svenska Cupen överhuvudtaget. 

Sandviks IKs Historia

Visuellt nr 25 "Tage Ruthström - Högeryttern" 

Visuellt nr 28 "Ivar Nilsson - Sjömannen som blev spjutkastarstjärna"

Visuellt nr 31 "Glimtar ur Sandviks IK:s historia"

Visuellt nr 32 "Skidsporten inom Sandviks IK"

VK, SvD "Förste svensk i NHL var en Sandvikare"

 
Vi stöttar Sandviks IK